Could not find schema? CUCM 8.X

Version 1
    This document was generated from CDN thread

    Created by: Rene Forstner on 07-09-2011 09:37:42 AM
    Hi,
     
    I've some troubles with our phone import script.
     
    Since the CUCM upgrade to 8.6 I can't import phones anymore (all other AXL Requests works fine, import User, Lines, CSS,...)
     
    Here is the error:
     
    <faultstring>schema_reference.4: Failed to read schema document '/usr/local/thirdparty/jakarta-tomcat/webapps/axl/schema/6.1/SoapEnvelope.xsd', because 1) could not find the document; 2) the document could not be read; 3) the root element of the document is not &lt;xsd:schema&gt;.</faultstring><detail><axl:Error xmlns:axl="http://www.cisco.com/AXL/API/1.0"><axl:code>5001</axl:code><axl:message>schema_reference.4: Failed to read schema document '/usr/local/thirdparty/jakarta-tomcat/webapps/axl/schema/6.1/SoapEnvelope.xsd', because 1) could not find the document; 2) the document could not be read; 3) the root element of the document is not &lt;xsd:schema&gt;.</axl:message><request>addPhone</request></axl:Error></detail></SOAP-ENV:Fault></SOAP-ENV:Body></SOAP-ENV:Envelope>
     
    Here is my request:
     
     
    <SOAP-ENV:Envelope xmlns:SOAP-ENV="http://schemas.xmlsoap.org/soap/envelope/" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"> <SOAP-ENV:Body> <axl:addPhone xmlns:axl="http://www.cisco.com/AXL/API/8.0" xsi:schemaLocation="http://www.cisco.com/AXL/API/8.0 http://ccmserver/schema/axlsoap.xsd" sequence="1234"> <phone><model>Cisco 6941</model><class>Phone</class><name>SNAP</name><lines><line index="1"><label>SNAP</label><asciiLabel>SNAP</asciiLabel><display>SNAP</display><displayASCII>SNAP</displayASCII><dirn uuid="SNAP" /></line></lines><locationName>Hub_None</locationName><product>Cisco 6941</product><securityProfileName>Cisco 6941 - Standard SCCP Non-Secure Profile</securityProfileName><protocol>SCCP</protocol><protocolSide>User</protocolSide><description>SNAP</description><phoneTemplateName>Standard 6941 SCCP</phoneTemplateName><devicePoolName>DP_Phones</devicePoolName><mediaResourceListName>MRGL_Phones<mediaResourceListName><vendorConfig></vendorConfig><ownerUserId>SNAP</ownerUserId></phone></axl:addPhone></SOAP-ENV:Body> </SOAP-ENV:Envelope>
     
    Does anybody know what I'm doing wrong.
     
    kind regards
    rené

    Subject: Re: New Message from Rene Forstner in Administration XML (AXL) - Administra
    Replied by: Sascha Monteiro on 07-09-2011 09:49:30 AM
    Did you set the dbversion header?

    Sent from my iPhone4

    On 07/09/2011, at 23:37, Cisco Developer Community Forums <cdicuser@developer.cisco.com> wrote:

    > Rene Forstner has created a new message in the forum "Administration XML Questions":
    >
    > --------------------------------------------------------------
    > Hi,

    > I've some troubles with our phone import script.

    > Since the CUCM upgrade to 8.6 I can't import phones anymore (all other AXL Requests works fine, import User, Lines, CSS,...)

    > Here is the error:

    > <faultstring>schema_reference.4: Failed to read schema document '/usr/local/thirdparty/jakarta-tomcat/webapps/axl/schema/6.1/SoapEnvelope..xsd', because 1) could not find the document; 2) the document could not be read; 3) the root element of the document is not &lt;xsd:schema&gt;.</faultstring><detail><axl:Error xmlns:axl="http://www.cisco.com/AXL/API/1.0"><axl:code>5001</axl:code><axl:message>schema_reference.4: Failed to read schema document '/usr/local/thirdparty/jakarta-tomcat/webapps/axl/schema/6.1/SoapEnvelope..xsd', because 1) could not find the document; 2) the document could not be read; 3) the root element of the document is not &lt;xsd:schema&gt;.</axl:message><request>addPhone</request></axl:Error></detail></SOAP-ENV:Fault></SOAP-ENV:Body></SOAP-ENV:Envelope>

    > Here is my request:


    > <SOAP-ENV:Envelope xmlns:SOAP-ENV="http://schemas.xmlsoap.org/soap/envelope/" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"> <SOAP-ENV:Body> <axl:addPhone xmlns:axl="http://www.cisco.com/AXL/API/8.0" xsi:schemaLocation="http://www.cisco.com/AXL/API/8.0 http://ccmserver/schema/axlsoap.xsd" sequence="1234"> <phone><model>Cisco 6941</model><class>Phone</class><name>SNAP</name><lines><line index="1"><label>SNAP</label><asciiLabel>SNAP</asciiLabel><display>SNAP</display><displayASCII>SNAP</displayASCII><dirn uuid="SNAP" /></line></lines><locationName>Hub_None</locationName><product>Cisco 6941</product><securityProfileName>Cisco 6941 - Standard SCCP Non-Secure Profile</securityProfileName><protocol>SCCP</protocol><protocolSide>User</protocolSide><description>SNAP</description><phoneTemplateName>Standard 6941 SCCP</phoneTemplateName><devicePoolName>DP_Phones</devicePoolName><mediaResourceListName>MRGL_Phones<mediaResourceListName><vendorConfig></vendorConfig><ownerUserId>SNAP</ownerUserId></phone></axl:addPhone></SOAP-ENV:Body> </SOAP-ENV:Envelope>

    > Does anybody know what I'm doing wrong.

    > kind regards
    > rené
    > --
    > To respond to this post, please click the following link:
    >
    > <http://developer.cisco.com/web/axl/forums/-/message_boards/view_message/4456386>
    >
    > or simply reply to this email.

    Subject: RE: Could not find schema? CUCM 8.X
    Replied by: Rene Forstner on 07-09-2011 10:13:43 AM
    Yes --> CUCMB ver=8.0

    Subject: RE: New Message from Rene Forstner in Administration XML (AXL) - Administra
    Replied by: Erick Wellnitz on 07-09-2011 10:26:30 AM
    From the 8.6(1) XML Developer Guide:


    ¿Developers should use the AXL 8.5 schema to configure features and device settings which were introduced (or available) in the Unified CM 8.5(x) release.¿

    From: Cisco Developer Community Forums [mailto:cdicuser@developer.cisco.com]
    Sent: Wednesday, September 07, 2011 9:14 AM
    To: cdicuser@developer.cisco.com
    Subject: New Message from Rene Forstner in Administration XML (AXL) - Administration XML Questions: RE: Could not find schema? CUCM 8.X

    Rene Forstner has created a new message in the forum "Administration XML Questions":

    --------------------------------------------------------------
    Yes --> CUCMB ver=8.0
    --
    To respond to this post, please click the following link:

    <http://developer.cisco.com/web/axl/forums/-/message_boards/view_message/4456488>

    or simply reply to this email.

    ===========================================================
    CIRCULAR 230 DISCLOSURE: Pursuant to Regulations Governing Practice Before the Internal Revenue
    Service, any tax advice contained herein is not intended or written to be used and cannot be used
    by a taxpayer for the purpose of avoiding tax penalties that may be imposed on the taxpayer.
    ===========================================================
    CONFIDENTIALITY NOTICE:
    This electronic mail message and any attached files contain information intended for the exclusive
    use of the individual or entity to whom it is addressed and may contain information that is
    proprietary, privileged, confidential and/or exempt from disclosure under applicable law.  If you
    are not the intended recipient, you are hereby notified that any viewing, copying, disclosure or
    distribution of this information may be subject to legal restriction or sanction.  Please notify
    the sender, by electronic mail or telephone, of any unintended recipients and delete the original
    message without making any copies.
    ===========================================================
    NOTIFICATION:  Katten Muchin Rosenman LLP is an Illinois limited liability partnership that has
    elected to be governed by the Illinois Uniform Partnership Act (1997).
    ===========================================================

    Subject: RE: Could not find schema? CUCM 8.X
    Replied by: Rene Forstner on 08-09-2011 03:21:31 AM
    Same error when using 8.5 schema

    Subject: RE: Could not find schema? CUCM 8.X
    Replied by: Rene Forstner on 08-09-2011 03:49:58 AM
    Thanks for the tipp sascha, but I don't get it work

    I've tried all possible schemas too. I will let you know what the issue is.

    Subject: Re: New Message from Rene Forstner in Administration XML (AXL) - Administra
    Replied by: Sascha Monteiro on 08-09-2011 03:34:30 AM
    hi,
    in cucm8+ you need to specify the line index as an element, not an attribute, try this;
    <lines><line><index>1</index><label>

    your error would not point this way, but it's worth a shot, it happens quite often that errors don't point you in the right direction ;-)

    regards
    Sascha

    Subject: RE: Could not find schema? CUCM 8.X
    Replied by: Rene Forstner on 08-09-2011 08:01:15 AM
    Hi,

    getPhone does'nt work too. So the problem is the AXL schema.

    With the RTMT I cannot see my SOAPAction Header. In our Import Tool (written in C#.net) I can see my header "SOAPAction: "CUCMB ver=8.5"

    Is my header format wrong?